YLVIS

Ylvis

Ylvis er en norsk duo bestående av brødrene Vegard og Bård Ylvisåker. De debuterte som artister i 2000, og har siden starten hatt en karrierestige få artister har opplevd i Norge, verken før eller siden. På bare noen få år sementerte de unge brødrene sin plass på den norske underholdningshimmelen. De unge bergenserne har opptrådt med sine show over hele Norge, de har hatt eget tv-program på TVNorge og eget radioprogram på NRK. Når de herjet på norske tv-skjermer som verst med programmet “I kveld med Ylvis”, produserte den frittalende duoen en sang med påfølgende musikkvideo som fikk navnet “What does the fox say”. Videoen gikk raskt viralt og har langt over 600 millioner visninger på YouTube. “What does the fox say” gjorde de to bergenserne til verdenskjendiser over natten og de ble invitert til å opptre på en rekke show både i England og USA.

 

Historien

Vegard Urheim Ylvisåker er eldstemann i duoen og ble født i Trondheim i 1979. 3 år senere ser yngstemann Bård dagens lys, denne gang i Bergen. Deres tidlige barndomsår ble tilbrakt i Angola og Mosambik, hvor deres far jobbet som ingeniør mens borgerkrigen raste som verst. Etter flere år i Afrika flyttet familien tilbake til Bergen, hvor brødrene fikk en musikalsk oppdragelse og begge hadde ukentlig undervisning i en rekke klassiske instrumenter. Vegard var i barndommen en meget dyktig viola-spiller, mens Bård trakterte fiolinen. Som det ofte går la også Ylvis brødrene musikken på hylla i ungdomsårene, men de skjønte snart at det var en artistkarriere som lå dem nærmest. Dermed plukket de begge opp instrumentene igjen, denne gang gitar, piano og kontrabass. Brødrene startet også med vokalundervisning og Bård trente flere år på akrobatikk.

 

Det var da brødrene begynte på Fana gymnas at de fant sin sanne kjærlighet i scenekunsten. Begge var de sterkt involvert i ulike skoleshow, og begge var medlem av skolens kor. Det var under en av forestillingene på Fana at de ble oppdaget av produsent og manager Peter Brandt. Brandt skjønte raskt at man her hadde med to fremtidige stjerner å gjøre. Sammen startet de arbeidet med det som skulle bli Ylvis sin store debut. Under Ole Bull dagen i Bergen i 2000 sto brødrene på scene med sitt show “Ylvis en kabaret”. Showet ble en monstersuksess og ble i ettertid flyttet til Oslo hvor gutta fremførte forestillingen mer enn 200 ganger. Etter å ha fått sitt store gjennombrudd fulgte brødrene opp med et nytt show i 2003. Denne gangen spilte musikk en større rolle i showet som fikk tittelen “Ylvis en konsert”

 

Etter to års pause var Ylvis klare for nye utfordringer, de brøt med Peter Brandt og signerte ny kontrakt med selskapet Stageway, som på denne tiden hadde flere av de mest kjente og folkekjære artistene i Norge i stallen. Med Stageway i ryggen tok Ylvis det neste steget i karrieren og ledet i over 2 år sitt eget radioprogram på NRK. Savnet etter en scene ble dog for stort for de unge brødrene som startet arbeidet med deres tredje sceneshow. I 2007 var gutta tilbake der det hele startet, de debuterte sitt nyest show “Ylvis lll” på Ole Bull scene i Bergen. Showet fikk en formidabel mottakelse og brødrene turnerte de neste 3 årene Norge rundt med showet. Etter suksessen med Ylvis lll var brødrene klare for sin så langt største scene. En rekke TV kanaler ønsket å lage show med Ylvis og valget falt på TVNorge, hvor de i mange år hadde fast plass i beste sendetid med showet “I kveld med Ylvis”.

Ylvis på Periferifestivalen

Det er lenge siden publikum har hatt gleden av å se Ylvis live på en scene, så at de har valgt nettopp Periferifestivalen som sin “comeback” scene tar vi som et enormt kompliment. Dette lover å bli en forestilling utenom det vanlige med både humor, musikk og gjøgleri.