STEIN TORLEIF BJELLA

Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er en norsk låtskriver, gitarist og visesanger fra Ål som slo gjennom for fullt med sitt første soloalbum, Heidersmenn, som ble sluppet i 2009. Stein Torleif Bjella hadde tidligere vært medlem av gruppa Farmen og har sammen med sitt første band, det Oslo baserte Tolv Volt som han i sin tid var med å grunnlegge, gitt ut to studioalbum. Auraspray i 1999 og Kalas 2003. Bjella spilte sammen med Farmen i flere år, men bandet ga aldri ut noe offisielt materiell. Solodebuten Heidersmenn fra 2009 ble produsert av Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys og fikk en meget god mottakelse. Kritikerne roste albumet og Bjella viste med sin underfundige americana/country-inspirerte tekster og tykk, varm hallingdialekt, at norsk visesang på ingen måte er død. Albumet ble nominert til flere Spellemannspriser og Bjella kunne på den store dagen hente hjem to statuetter, for både beste visesanger og beste tekstforfatter.

 

Veien videre

Det var mange som ventet i spenning på Bjellas neste album. Hans andre album, som blant både kritikere og fans omtales som “det vanskelig andre albumet”, kom i 2011 og alle som hadde vært bekymret for at Bjella skulle vise seg å være nok en “One hit wonder” fikk sitt pass ettertrykkelig påskrevet. Albumet “Vonde visu” fikk strålende kritikk, gikk rett inn på VG lista og oppnådde en imponerende 3. plass før det sa stopp. Det var første gang på mange år at et visealbum fra en norsk artist hadde kommet så langt opp på lista. Igjen ble Bjella belønnet med en Spellemannspris, denne gangen for beste visealbum. Etter å ha lansert det vanskelige andrealbumet til strålende kritikk og innkassert sin tredje Spellemannspris på like mange år, bestemte Bjella seg for å si opp jobben som journalist i lokalavisen Hallingdølen, og satse 100% på en karriere som låtskriver og visesanger. Høsten 2013 slapp Bjella sitt tredje studioalbum “Heim for å døy”. Igjen var kritikere og fans over seg av glede og albumet gikk i sin tredje uke til topps på VG lista, og atter en gang ble han belønnet med flere nominasjoner til Spellemannprisen. Etter å ha turnert Norge på tvers og langs, trakk Bjella seg tilbake for å jobbe med sitt neste album. Etter noen års stillhet var Bjella tilbake med albumet “Gode liv” i 2016.

Albumet fikk atter en gang en meget varm mottakelse fra fans og kritikere som virket til å ikke kunne få nok av visesangeren fra Ål. Kritikere i hele landets presse omtalte albumet som det beste han hadde gitt ut, og hans evne til å skrive låter alle hadde et forhold til, og hans formidable formidlingsevne, gjorde at han ble omtalt i samme ordelag som de aller største visesangerne Norge noen gang har hatt sett.

 

“Overveldende fantastisk, rett og slett”, skrev Dagbladets anmelder og trillet til seks på terningen.”Gleden ved å være sørgmodig” konkluderte VGs anmelder før de også trillet en sekser på terningen.

 

Selv om “Gode Liv” ikke gikk til topps på VG lista kunne Bjella glede seg over at albumet ble det mestselgende norske albumet, og innkasserte han ikke mindre enn tre Spellemannsnominasjoner. Denne gang i klassene årets visealbum, årets album og årets tekstforfatter.

 

Norges beste liveartist på Periferifestivalen


Stein Torleif Bjella er av mange blitt omtalt som Norges beste liveartist, en karakteristikk man sjelden, om noen gang, hører om en visesanger. Men Bjella har i løpet av sin karriere utviklet en nærmest fortryllende fortellerevne. Han har trollbundet publikum over hele Norge med sine melankolske tekster fylt med både kjærlighet og humor. Norge har en lang historie fylt med store visesangere, men aldri før har vi hatt en sanger som hele landet har trykket til sitt bryst etter bare 4 album. Er du en av de som bare ikke kan få nok av visesang av ypperste klasse, er det bare å merke av i kalenderen, for fredag ettermiddag står Norges fremste visesanger klar på scene hos Pereferifestivalen.