HVITMALT GJERDE

Hvitmalt Gjerde

Hvitmalt Gjerde er et rockeband fra Minde i Bergen. Gutta i bandet har spilt sammen i en årrekke og debuterte i 2013 med mini-albumet “Cowboy & indianere”. Hvitmalt Gjerde holder seg innen sjangeren Surferock. Sjangeren har sitt utspring i rock og blues og er meget utbredt i USA, nærmere bestemt Orange county i California, samt andre områder i regionen hvor surfing og strandliv er en stor del av hverdagen. Sjangeren deles ofte opp i to kategorier; surfepop og surferock. Surfepop er kjent for ballader og lett dansemusikk med rolige vokaler. Det mest kjente surfpopbandet gjennom tiden er helt klart the Beach Boys som herjet hitlistene over hele verden på 50- og 60-tallet. Surferock på sin side er som andre grener innen rocken kjent for mye heftig gitarspill og hardere vokaler. Det interessante med surferock er at sjangeren selv i dag har beholdt mye av sin blue-inspirasjon, og det er ikke uvanlig at surferoc band også i dag har mye innslag av saksofon og ståbass. De mest kjente artistene i nyere tid er trolig The Trashmen, The Chantays og The Surfaris.

Surfemusikk blir av mange omtalt som en av de enklere musikksjangrene man kan holde seg innenfor, selv om sjangeren byr på en lang rekke musikalske variasjoner.

Hvem er Hvitmalt Gjerde

Hvitmalt Gjerde består av fire gutter fra Bergen som spiller surferock inspirert av de store 50- og 60-talls bandene som the Beach Boys og Surfers. Det at Hvitmalt Gjerde synger på kav bergensdialekt tilfører musikken noe nytt og spennende. Bandet som ble dannet på et loft i Minde utenfor Bergen består av Johannes Fjeldstad på gitar og vokal, Håvard Bakke på bass og vokal, Sturla Kverneng på trommer og Terje Skogen på keyboard og blåseinstrument. Hvitmalt Gjerde er et nytenkende og spennende band som har tatt fatt i en sjanger de fleste trodde var død. Men de unge guttene har bevist gang på gang at surferock er en sjanger som fungerer like godt 50 år etter sin opprinnelse på de hvite strendene på California-kysten av USA.

Gjennombruddet

Gutta i Hvitmalt Gjerde er på ingen måte ukjent i sin hjemby Bergen. Før de i 2013 ga ut sitt debutalbum, hadde de i flere år opptrådt på mindre festivaler og scener i Bergen og omegn. Det var under en konsert på Hallingen i Bergen at bandet ble invitert til å opptre på Trondheim Calling i 2012, og året etter fulgte By:larm opp med en innbydelse til det unge bandet. Etter By:larm ble også NRK oppmerksomme på det unge bergensbandet, og de ble presentert for et enda større publikum via NRK tv og radio. Etter at de hadde gitt ut debutalbumet “Hvitmalt Gjerde” sommeren 2013, ble deres første singel “Hvitmalt Gjerde” også valgt ut til Urørts alternative julekalender på NRK P3. Albumet vakte oppsikt blant musikkanmeldere over hele Norge og VG omtalte dem som Beach Boys med sko på, og anbefalte alle å kjøpe albumet de ga hele fem stjerner. Hvitmalt Gjerde toppet et fantastisk år med sin første Spellemannpris for Beste Nykommer senere samme år.

 

På Periferifestivalen

Etter å ha lagt bak seg et år som ikke enkelt kan beskrives med ord, var Hvitmalt Gjerde alle festivalers nye yndling. 2014 startet der 2013 sluttet for de unge musikere. Bookinger ramlet inn og i løpet av sommeren spilte bergenserne på 12 ulike festivaler over hele Norge. Siden det store gjennombruddet har Hvitmalt Gjerde gitt ut en lang rekke singler og ytterligere 3 studioalbum. Periferifestivalen er utrolig stolte over å kunne presentere et av de beste rockebandene Norge har produsert på mange år. Her blir det høy solfaktor og rock selv gutta i the Beach Boys ville vært stolte av.